Tilbage til oversigten

Gourmetmad i grisestalden - Møllegården på Alrø, Horsens Fjord

Fakta

Beliggenhed: Alrøvej 382, 8300 Odder
Byggeår: 1906
Kontakt: Rico Jørgensen og Tina Schou
Telefon: 86 55 20 83
Mail: info@grisestalden.dk

 

Møllegården på den lille ø Alrø i Horsens Fjord er blevet et yndet udflugtsmål. I den gamle svinestald er indrettet restaurant, og kunderne strømmer til - bl.a. fordi dele af svinestalden står fuldstændig, som da der gik grise i den. Gården er et godt eksempel på, hvor meget man kan skabe uden at ændre særligt meget ved bygningerne.

Ikke de store ombygninger
Værtsparret, Rico Jørgensen og Tina Schou, åbnede restauranten i foråret 2010. Parret driver samtidig Malling Kro på fastlandet og lejer sig ind på Møllegården. Gårdens ejer bor selv i stuehuset og har ejet gården siden 2009. En tidligere ejer, som også drev restaurant i stalden, fik i 2005 støbt gulv, trukket el og indrettet et moderne køkken samt toiletfaciliteter.

Restaurantgæsterne sidder bogstaveligt talt i båsene, som har foderbaner, trug, træværk og rørføring bevaret. Stalden er måske Danmarks eneste grisestald med trådløst internet, men netop oplevelsen af at være i en rigtig stald, som ikke er bygget særlig meget om, er vigtig. Rico Jørgensen fortæller om kundernes respons:

"Folk taler virkelig om stedet på en helt anden måde, end man ville se i en moderne restaurantbygning. De skal bare ud og prøve at sidde i de her båse, og selv om vi kun har haft åbent en enkelt sæson, har vi allerede masser af gengangere. Folk tager andre med næste gang, og der spiller vores stald en stor rolle - sammen med omgivelserne herovre på Alrø."

Det at drive restaurant i en næsten intakt svinestald giver også nogle særlige udfordringer, men for Rico Jørgensen handler det om at vende det til noget positivt:

"En gammel stald som denne har små vinduer og tykke mure, så selv på en varm sommerdag kommer der ikke meget solvarme ind i bygningen. Man kunne jo godt sætte nogle større vinduer i, men så ville det på den anden side ikke længere være en autentisk stald, og det er jo den, folk bl.a. kommer for."

"På samme måde er vi begyndt med udendørs servering der, hvor der var mødding i gamle dage. Det handler heller ikke om, at man skal rive en masse ned og bygge om, man kan bare bruge tingene, som de er. Der står en mur vinkelret på stalden, som oprindeligt skulle indramme møddingen, men som nu er en slags læmur på vores terrasse. Det giver jo folk noget at tale om, at de sidder og spiser frokost på møddingen".

En god forretning
Restauranten tilbyder et lille, men eksklusivt spisekort for at holde udgifterne og bemandingen nede. Til gengæld skal gæsterne aldrig vente særlig længe, hvilket er vigtigt i en opstartsfase, hvor der allerede i den første sæson har været mange dage med over 100 besøgende. Restaurationsbranchen kan være uforudsigelig, og man skal hele tiden tilpasse sig markedet og kundernes krav. En vigtig anbefaling, som Rico Jørgensen giver videre, er derfor, at man skal søge rådgivning hos folk med branchekendskab:

"Tal med en, der har branchekendskab. Vi har drevet kro i mange år og ved derfor, hvad det kræver. Men man ser desværre mange udmærkede idéer gå ned, fordi man ikke har tænkt over, hvor meget man egentlig skal tage højde for, når man driver et spisested".

Ud over a la carte-menu tilbyder Møllegården arrangementer for selskaber. Derfor er der i den ene ende af stalden støbt et plant gulv, så der kan dækkes op ved større, sammenhængende borde. Rent forretningsmæssigt er det gået over al forventning, og Rico Jørgensen er sikker på, at det bl.a. skyldes stedets særlige charme. Det giver også uventede muligheder, som da Peugeot i august 2010 lagde deres presselancering af de nye bil-modeller på Alrø. Med køreture rundt på øen og frokost på Møllegården, naturligvis.

Sæsonforretning
Der er ikke mange besøgende på Alrø i vinterhalvåret, så derfor drives Møllegårdens restaurant som en sommerforretning. Det løser også noget af problemet med dyr opvarmning af stalden. Men det er faktisk muligt at varme stalden op. Der blev i 1940'erne etableret et varmesystem i form af nogle rør, som er ført gennem hele stalden langs med foderbanerne. Varmesystemet gjorde det muligt at holde en fast temperatur på 17 grader i stalden, og anlægget var unikt for sin tid og bl.a. besøgsmål for landbrugsstuderende fra hele landet. Anlægget virker stadig og var i brug i den tidlige del af forårssæsonen - men er naturligvis dyrt at bruge.

Besøg Møllegården på gårdens egen hjemmeside

 
 

Klik på pilene på kortet og læs om de forskellige eksempler. Du kan også søge på bestemte regioner, ny anvendelsesform eller fritekst nedenfor.

Fritekstsøgning  

Brug af bygninger

 

Beliggenhed